Grška kulinarika sloni na štirih temeljih: olivno olje, kakovostna sveža živila, optimalna kombinacija zelišč in začimb ter preprostost, ki povezuje vse sestavine v celoto.
Po vsem svetu so znane njihove jedi, kot musaka z jajčevci, grški ražnjiči, grška solata, tzaziki, gyros, polnjeni listi trte.
Marsikatero značilnost si deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko, uporablja veliko sveže sezonske zelenjave in sadja, jagnjetine in ovčetine, rib in morskih sadežev, citrusov, pa tudi raznih oreščkov. Brez olivnega olja si Grki ne predstavljajo nobenega obroka.
Grško olivno olje ima izjemen okus in velja za enega najboljših v Sredozemlju. Sir feta in kremasti grški jogurt (včasih so ga izdelovali samo iz ovčjega mleka) sta prav tako na vrhu hrane, ki se veliko uporablja v grški kuhinji.
V nadaljevanju predstavljamo grško kulinariko in najbolj priljubljene grške jedi, ki jih z nekaj spretnosti lahko pripravite tudi sami!
Prehrambene navade v Grčiji
Predjedi ali prigrizki
Mezedes so za nekaj grižljajev velike jedi, to so nekakšne predjedi, in predvsem odličen prigrizek k pijači. Grki sicer ločijo dve vrsti mezedesov, tiste, ki gredo k vinu, in tiste, ki jih uživajo k ouzu.
Zajtrk ni obvezen
Grki pravijo, da zajtrk ni obvezen, je pa lahko zelo okusen. Na podeželju je lahko odvisen od trenutka ali pa od sestavin, ki so na voljo. Na kosu kruha je mogoče videti nenavadne kombinacije, npr. olivno olje s sladkorjem ali domačo marmelado z ovčjim maslom.
Pri kosilu ne sme manjkati solata
Za kosilo se tradicionalno še vedno postreže (tudi) solata. Če zmanjka časa za pripravo grške, se na mizi najde vsaj paradižnikova. Seveda je moderni čas prinesel spremembe tudi v grške prehranjevalne navade. Žal se družine vse težje zberejo skupaj za kosilo.
Kozarček vina ob večerji
Večerja se dokaj pozno. In ob večerji se popije kozarček ali dva vina, ki je v grški kulturi skoraj enako pomemben kot hrana.
Pravijo, da je del grške kolektivne sreče tudi ljubezen do sladkega, sladke dobrote so nepogrešljiv del njihovega vsakdana.
Grki tudi pravijo, da pri kuhanju in peki merjenje ni pomembno, torej natančno tehtanje vseh sestavin. Pravijo, da se bolj držijo tehnike kot pa meritev.
Grške specialitete, ki jih morate poskusiti!
Seveda je treba omeniti tudi nekaj grških specialitet Med najbolj poznanimi so tzatziki (omaka iz jogurta, česna in svežih kumar), grška solata, spanakopita (špinačna pita s feto), musaka, dolmathes (z rižem in zelenjavo nadevani trtni listi), souvlaki (grški ražnjiči) in taramasalata (namaz iz drobtin, rdečega grškega kaviarja in mleka).
Večino specialitet lahko pripravite tudi sami!
Tzatziki
Vroče poletne dni je prijetno popestriti z lahko in osvežilno zelenjavno specialiteto, ki se imenuje tzatziki.
Priprava:
Potrebujemo kumare, ki se naribajo, osolijo in pustijo stati nekaj minut, da spustijo sok, nato se z rokami ožamejo ter zmešajo z grškim jogurtom. Dodamo nasekljani česen, olje in poper ter postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Postrežemo.
Gyros
Gyros ali γύρος (“vrteti se, obračati se”) je pravzaprav najbolj popularna hitra hrana, ne samo v Grčiji. Navadno se postreže s »pita kruhom« in tzatzikijem.
Musaka
Musaka je klasična in izjemno popularna jed na Mediteranu. Tipična grška je iz jajčevcev, rahlo začinjena, sočna, a ne mastna in obogatena s hrustljavo skorjico.
Priprava:
Jajčevce se nareže na približno 5 mm debele kolobarje, zložimo jih po plasteh v večje cedilo, vsako plast posolimo. Pustimo vsaj pol ure, da se dobro odcedijo. Nato jih speremo pod hladno vodo, rahlo stisnemo in s (papirnato) brisačko osušimo. Potrebujemo še čebulo in peteršilj, oboje nasekljamo.
V ponvi segrejemo olivno olje, na katerem popečemo kolobarje jajčevcev z obeh strani. Zlagamo jih na papirnate brisače. Paradižnike potopimo v krop za pol minute, nato jih ohladimo pod hladno vodo , olupimo in zrežemo na manjše koščke. Na olivnem olju dobro prepražimo sesekljano čebulo in jagnjetino. Dodamo koščke paradižnika, cimet, piment, mezgo, peteršilj, vino in poper. Vse skupaj dobro premešamo in povišamo temperaturo, da omaka začne rahlo vreti ter pokrito kuhamo približno 15 minut.
Stopimo še maslo in mu dodamo moko, ter na zmernem ognju, med nenehnim mešanjem, pražimo kakšno minuto. Odstavimo ter počasi dodajmo toplo mleko. Dodamo muškatni orešček, parmezan, sol in poper. Dobro premešamo in kozico odstavimo.
Pečico segrejemo na 180°C. Globok pekač naoljimo ter dno obločimo s plastjo jajčevcev, prekrijemo s plastjo mesne omake in ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Po vrhu prelijemo bešamel in za okras dodamo 3 ali 4 kolobarje popečenih jajčevcev. Pečemo na 180o C približno 45 minut, da se naredi hrustljava skorjica. Toplo postrežemo.
Sifado, polnjeni trtni listi s česnovim jogurtom
Tudi ta jed je znana v vseh mediteranskih kuhinjah, Grki jo postrežejo z jogurtovim prelivom.
Priprava:
Liste vinske trte se dobro opere v hladni vodi in do suhega obriše. Zavremo vodo in z njo prelijemo trtne liste in pkrijemo ter pustimo stati cca 10 minut, potem dobro odcedimo.
Masa za nadev se pripravi tako, da skupaj zmešamo čebulo, mlado čebulico, peteršilj, meto, limonino lupinico, čili, koromačeva semena, riž, sol in olivno olje.
Z nadevom napolnimo list po list ter zavijemo v zvitek.
Dno globoke ponve popolnoma obložimo z neporabljenimi listi ter na to naložimo zvitke tako, da so drug poleg drugega v eni plasti. Ne smejo biti drug na drugem. Še malo prelijemo z olivnim oljem. Zavremo še nekaj vode ter prelijemo zvitke v ponve, vse skupaj obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pri nizki temperaturi kuhamo 45 minut.
Medtem pripravimo grški jogurt z drobno sesekljanim česnom.
Trtne liste ponudimo s česnovim jogurtom in rezino limone za okras.
Spanakopita, grška špinačna pita
To pa je pita iz vlečenega testa s špinačno sirovim nadevom.
Priprava:
Nadev pripravimo iz česna in šalotke, ki ju drobno sesekljamo. Prav tako vsa zelišča. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Jajca stepemo, jim dodamo nadrobljen feta sir ter vse skupaj dobro premešamo.
V veliko ponvi pripravimo nadev tako, da se segretemu olju doda česen, šalotke, sol in poper. Nato se doda špinačo in zelišča, ko špinača upade in tekočina povre, odstavimo. Ko se ohladi, se primešajo še jajca s feto.
Vlečeno testo razdelimo na sedem delov, ki jih oblikujemo v krog (pite se pečejo v okroglih pekačih). Na dno položimo štiri plasti, vsako vmes bogato premažemo z olje, nato naložimo špinačni nadev in pokrijemo s preostalimi krogi, prav tako vmes bogato namazanimi z oljem. Na robovih spodnjo in zgornjo plast testa dobro stisnemo, da je pita »zatesnjena«.
Premažemo s stepenim jajcem in pečemo pri 180o C od 25 do 30 minut.
Loukoumades za sladokusce
Ne skrbi. Grčija ima tudi veliko sladkih dobrot, vključno z najboljšo možnostjo, loukoumades. Tako kot druge jedi na tem seznamu tudi ta sladica sega v preteklost, no, za vedno, saj so tudi stari Grki oboževali dobro sladkarije. Zelo preprosto jih je narediti; zamislite jih kot središče luknje za krof. Je le košček ocvrtega testa, ki ga nato dušimo v medu in včasih prelijemo s cimetom, oreščki ali celo več sladkorja. BRB, takoj bom poklicala mamo za recept.
Kourampiedes so popečeni piškoti z mandljevim polmesecem.
Grčija je zagotovo dežela, ki se kulinarično postavlja ob bok odlični italijanski kuhinji in premišljeno prepleta mediteranske in balkanske okuse v nadvse priljubljene grške jedi. Prepričani smo, da bo navdušila tudi vas!
Vabimo vas, da si preberete tudi druge članke in se prepričate, da je Grčija vredna obiska!
KOMPAS. RAZKOŠJE SPOMINOV.