K u l i n a r i k a Grška kava (oz. turška kava), se naredi s segrevanjem vode, ki ji je poleg sladkorja dodana tudi kakovostna fina kava, vse do vrelišča. Servira se jo v malih skodelicah z veliko kavne usedline. Imenuje se kafeneios. Sladko kavo označuje glyko, srednjo metrio, brez sladkorja pa sketo. Skoraj raje kot grško, imajo Grki v poletnih mesecih raje instant kavno mešanico, ki jo pripravljajo s hladno vodo, ledom, mlekom in sladkorjem po okusu, pravijo ji frappe. Najbolj pogosta alkoholna pijača v Grčiji je retsina, značilno belo vino specifičnega okusa, ki mu dodajo borovo smolo, nekoč namesto konzervansa, danes zaradi okusa. Običajno ga pijejo ob jedi, skoraj nikoli samostojno. Na Rodosu sta najbolj znani vinski kleti Cair in Emery. Najbolj znani grški pivi sta Mythos in Alfa, sicer pa vam bodo skoraj povsod postregli tudi s tujimi pivi, najraje z Amstelom in Heinekenom. Ouzo je grško žganje napravljeno z destilacijo grozdja in z dodatkom arome janeža. Z vodo in ledom postane mlečno bel. Najboljšega pridelujejo na Lesbosu. Spominja na turško in makedonsko pijačo raki, italijansko sambuco in francosko pastis. Na Rodosu poznamo grški sadjevec souma, narejen iz grozdja. Ta alkoholna pijača velja za eno najmočnejših v Grčiji. Tsipouro ali na Kreti im. raki, je večinoma doma proizvedena različica ouza, le da vsebuje večjo količino alkohola in ponavadi ni obogaten z začimbami. Mavrodafni, sladki liker, je osnovan iz rdečega vina in vsebuje večjo količino alkohola. Metaxa je sladki brandy, ki vsebuje 40% alkohola. Glede na kakovost je označena z zvezdicami. PIJAČA G r š k a k a v a
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5