ALKOHOLNE PIJAČE? Tipična turška žganica je rakı (rak), janeževo žganje (najkvalitetnejše je blagovne znamke Yeni Rakı op.p.), pijejo ga z nekaj malega vode, zaradi česar se obarva v belo.. Turki imajo sicer lastno proizvodnjo žganih pijač (vodka, konjak, gin,…), ki jih lahko naročite v lokalnih gostilnah, in predvsem veliko vinorodnih območij in vinskih kleti ( Doluca, Kavaklıdere, Pamukkale Şaraplari op.p.) s kvalitetnimi rujnimi kapljicami. Beyaz şarap (bejaz šarap) – belo vino Kırmızı şarap (krmz šarap) – rdeče vino Bira (bira) – pivo Najboljše turško pivo je Efes Pilsen, pivovarna Tuborg pa ima licenco za polnjenje piva na turškem ozemlju. D o n d u r m a B a k l a v a L o k u m Lokum, ratluk ali »Turkish delights«? To so tiste male pisane kocke, različnih okusov, posute s sladkorjem v prahu, ki jih vidite na vsakem koraku. Gre za najstarejše slaščice masovne proizvodnje na svetu, pred 250 leti si jih je izmislil Bekir Effendi na ukaz sultana Abdulhamida I. V 19. stoletju so jih začeli izvažati, na začetku ilegalno, vse dokler niso dosegle neslutene priljubljenosti na zahodu. Slaščica “turška slast” z datlji, medom, vrtnicami, jasminom, arabskim gumijem, je še danes prodajna uspešnica, in najbolj priljubljen turški “spominek”. Gőzleme z bozo! Palačinke z medom, z orehi in s čokolado so najboljše ob bozi, več kot dvatisoč let starem orientalskem napitku, ki ga najpogosteje postrežejo s cimetom ali s praženo čičeriko, lahko tudi z lešniki, z grobo mletimi orehi, s pistacijami. Fermentirana pšenična pijača sladko-kislega okusa je naravna, zdrava, polna vitaminov B1, B2, B3, B6 in B12, A in E. R a k ı
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5