PREDJEDI, SOLATE IN PITE Tipičen grški obrok se začne s predjedmi oziroma z grškimi mezami, z manjšimi porcijami zelenjave, morskih sadežev, koščkov mesa in namazov. Med bolj priljubljene zagotovo sodi tzatziki, namaz iz jogurta, česna, kumaric, koprca in oljčnega olja. Tapenado, namaz iz črnih oliv, postrežejo s tršo rezino kruha ali z lepinjo, ponekod sušeni kruh, paximadii, omehčajo z vodo, nanj pa včasih vtrejo paradižnikovo meso, oljčno olje, origano in sir. Grške solate so odličen lahek obrok v vročih poletnih dneh, za turiste pa nemalokrat kar glavni. Horiatiki je klasična grška podeželska solata iz paradižnika, kumar, čebule, včasih zelene paprike, z olivami in feta sirom, začinjena z origanom, soljo in obilico oljčnega olja. Angour domata se imenuje paradižnikova in kumarična omaka z dodatkom rdeče in zelene paprike, Taramosalata pa pire z ikrami, s kuhanim krompirjem in/ali vlažnimi krušnimi drobtinami. Avgolemono je piščančja, zelenjavna ali ribja juha, z jajcem, rižem in limono. Kot predjed, priloga ali samostojna jed se lahko postreže tudi polnjena zelenjava, denimo paradižniki, bučke ali jajčevci, z mletim mesom ali rižem (yemistes). Saganaki je pečen ali ocvrt bel sir, navadno feta, ki je lahko pripravljen tudi v kombinaciji z zelenjavo, rakci. Tako za Grčijo kot Kreto so značilne različne pite - v listnato testo zaviti zelenjavni, sirovi ali mesni dodatki. Pita spanakopita je listnato testo polnjeno s špinačnimi listi, tyropita s sirom, ponavadi s feto, trikotna kotopita pa s piščančjim mesom. Pita s priljubljeno ovčetino je arnaki, z bučkami pa kolokithopita. K u l i n a r i k a T z a t z i k i
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5