Potovanja Evropa 2020

www.kompas.si 25 italija gurmanske skrivnosti severa italije med polento in gianduio (nutello) • 3 dni ODHODI: 25. 4., 1., 8., 22. 5., 12., 25. 6., 11., 25. 9, 9., 24., 30. 10., 6., 20. 11. 2020; 6., 19. 2., 12., 26. 3., 9. 4. 2021 ČAS POTOVANJA: 3 dni | 2 noči NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 15 PRODUKT: 80686 BUTIČNA IZVEDBA NAJMANJŠE ŠT. POTNIKOV: 6 PRODUKT: 80686K Cena na osebo od: pri udeležbi najmanj 25 oseb 435 € CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz po progra- mu, cestnine in parkirnine, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3/4* v dvoposteljnih sobah, vožnja z zobato železnico v Bergamu, kosilo v Bergamu (brez pijače), voden ogled graščine Castel- lo d'Uvigilie s pokušnjo, večerjo na turistični kmetiji prvi dan (brez pijače), ogled proizvo- dnje turškega medu, ogled in kosilo v posesti Fontanafredda, obisk čokoladnice in pokušnja izdelkov, večerjo v tipični restavraciji drugi dan, kosilo in obisk rižarne Lucedskega principata, obisk destilarne in pokušnja tropinovca zadnji dan, trodnevni najem sistema avdioguide, DDV, vodenje in organizacijo potovanja. OBVEZNO DOPLAČILO (ob prijavi): doplačilo pri udeležbi manj kot 25 oseb 20 €. OBVEZNO DOPLAČILO (na recepciji hotela): lokalno predpisana mestna turistična pristojbina. MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): enoposteljna soba 50 €; druga doplačila: ostale vstopnine pribl. 20 €, ostalo, kar ni navedeno v postavki, cena vključuje. ODKRITA BESEDA: v primeru butične skupine bo program izveden s kombi vozilom brez vključe- nega najema sistema avdioguide. Za zaključene skupine je datum programa mogoče prilagoditi. 10% popust za otroka do 12 let sistem audioguide novo Cena na osebo od: pri udeležbi najmanj 6 oseb 599 € VRHUNCI POTOVANJA: Bergamo Alta, stari trg, polenta, turški med, čokolada gianduia, Alba, Altavilla in riž. 1. dan: LJUBLJANA–BERGAMO–CASTELL D’UVIGLIE–CASALE MONFERRATO I kosilo, pokušnja, večerja Odhod avtobusa ob 5.00 z obračališča mestnega prometa na Dolgem mostu, v Ljubljani. Vožnja po av- tocesti do Bergama. Mesto je svoj vrhunec doživelo v času beneške nadvlade med leti 1428−1797 in je deljeno na spodnje in zgornje mesto. Ogled zgornjega mesta »Citta Alta«, do katerega vas bo popeljala zobata žele- znica. Sprehodili se boste od Čevljarskega trga, mimo stolpa Gambito, vse do starega trga »Piazza vecchia« in Stolničnega trga. Bergamo slovi kot mesto polente. Dodajo ji sir in druge sestavine ter jo poimenujejo Tara- gna. Organizirano kosilo s pokušnjo značilnega krožni- ka in nadaljevanje vožnje proti Casale Monferrato, kjer se boste nastanili v hotelu. Zgodaj popoldne vožnja do graščine »Castello d'Uviglie«, kjer si boste ogledali starodavne vinske kleti. Pokušnja štirih vrst vina z manjšim prigrizkom. V večernih urah vožnja do bližnje turistične kmetije in večerja z lokalnimi specialitetami. Vrnitev v hotel in prenočevanje. 2. dan: CASALE MONFERRATO–ALBA–GRINZANE CAVOUR–SERRALUNGA D’ALBA–CHERASCO– CASALE MONFERRATO I zajtrk, kosilo, večerja Po zajtrku vožnja proti srednjeveškemu mestecu Alba. Ogled slikovitega mesteca od trga Savona prek glavne ulice do »Corso Vittorio Emanuele« z nekaterimi srednjeveškimi hišami z dekorativnim okrasjem iz gline. Cerkev Sv. Dominika, ki hrani zanimive freske iz 4. st. in zanimiv kip »Križ« Leonatrda Bistolfija. Nadaljevanje do glavnega trga »Dell Risorgimento«, na katerega se opira stolnica Sv. Lorvrenca iz 4. st. in zvonik, katerega današnja podoba sega v 18. st., vendar sloni na temeljih romanskega predhodnika. Po ogledu mesta vožnja do kraja Grinzane Cavour, kjer boste lahko pokusili tradicionalni turški med in izvedeli posebnosti njegove proizvodnje od enega znanih proizvajalcev v regiji. Vo- žnja do Serralunge D'Alba. Tam bo postanek v prestižni posesti Fontanafredda, kjer bo pokušnja treh vrst vina in odlično kosilo. Dan boste sladko zaključili v kraju Cherascho, kjer si boste ogledali tradicionalno čokolad- nico, ki prideluje čokolado vrste »gianduia« in pokusili tipične čokolatine, imenovane gianduiotti. Večerja v lokalni restavraciji, vrnitev v hotel in prenočevanje. 3. dan: CASALE MONFERRATO–ROVASENDA– ALTAVILLA MONFERRATO–LJUBLJANA I zajtrk, kosilo Po zajtrku vožnja proti področju Vercelliju s postankom za ogled srednjeveške graščine Rovasenda. Pot bo naprej vodila do principata Luceda, ki so ga ustanovili minoriti leta 1123 in je zaslovel v 14. st. kot prva struk- tura, ki je gojila riž v Italiji. Ob ogledu boste izvedeli kaj več o rižu, načinu pridelave in priprave in seveda bogati zgodovini meniškega principata. Ogled boste zaključili s kosilom, v katerem seveda ne bo manjkala prava italijanska rižota. Potovanje boste zaključili v Altavilli Monferrato, kjer vas bo čakal obisk lokalne destilarne in pokušnja nekaterih vrst lokalnega žganja−tropinovca, ki ga Italijani imenujejo »grappa« ter nekaterih drugih izdelkov. Vožnja proti Ljubljani, kamor je vrnitev pred- videna v večernih urah. odlična kuhinja italijanskega severa kulinarično j a n e z p r i p o r o č a k o m p a s o v

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5