Sanjska potovanja in počitnice 2019/2020
68 www.kompas.si Kulinarični okusi Zakavkazja Gruzija in Armenija • 8 dni 1. dan: LJUBLJANA–EVROPA–TBILISI Zbirališče potnikov na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana (ali enem od bližnjih letališč) in polet prek enega od vmesnih letališč v Tbilisi. 2. dan: TBILISI Po pristanku zgodaj zjutraj sledi vožnja do hotela in čas za kratek oddih. Ogled barvite prestolnice Tbilisi, prelepega mesta ob reki Mtkvari (reka Kura). Tbilisi je bila pomembna postojanka na Svileni cesti in velja za enega najlepših zakavkaških mest. Mesto očara z idiličnim starim mestnim jedrom, kjer so mestne četrti strukturirane kot terase in živahne ozke ulice spominja- jo na pravi labirint. Ogled začnemo s starim mestnim jedrom s cerkvijo Metekhi, mimo katedrale Sioni do Trga Svobode, veličastne bazilike Anchuskhati ter Mosta Miru. Povzpeli se bomo do mestne trdnjave Narikala od koder imamo lep pogled na stari in novi del. Ustavili se bomo ob obokanih starih žveplenih termalnih kopelih, kjer sta se med drugimi okopala tudi Tolstoj in Puškin. Sledi obisk največjega bazarja svežih živil na prostem Dezerter, kjer so cene tradicionalnih začimb, sadja in zelenjave občutno nižje kot kjerkoli drugje v mestu. Dan zaključimo s sprehodom po glavni aveniji Rustaveli, kjer vidimo opero, teater, galerije in lokale. Tradicionalna večerja v lokalni restavraciji s pokušino najbolj znanih gruzinskih jedi prestolnice. Sledi prenočitev. 3. dan: TBILISI–GORI–UPLISTSIKHE–MTSHKETA– TBILISI Po zajtrku se odpravimo do kraja Gori, rojstnega mesta diktatorja Stalina, kjer si bomo ogledali njegov muzej. Sledi postanek na mestnem trgu, kjer je do pred nekaj leti stal tudi njegov kip. Vožnja do antičnega jamskega mesta Uplistsikhe ob reki Mkvari, enega najstarejših mestnih naselij v Gruziji. Tu lahko vidimo cel kompleks različnih vklesanih bivališč iz 12. stoletja pred našim štetjem do 17. stoletja našega štetja. Popoldan bomo videli nekdanjo prestolnico Gruzije–Mtskheta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Ogledali si bomo katedralo Svetitskhoveli ter samostan Jvari. Sledi obisk ene najbolj znanih tradicionalnih restavracij v Kompasovo doživetje Vožnja s terenskimi vozili do cerkve Svete Trojice Gergeti na višini 2170 metrov. Gruziji, kjer bomo poizkusili tradicionalne jedi kot so lobio, khinkali, megruli, kačapuri, itd. Vožnja do Tbilisija in nočitev. 4. dan: TBILISI–KAKHETI–SIGHNAHGI–TBILISI Po zajtrku se bomo odpravili v vzhodno Gruzijo, v regijo Kakheti, ki je znana po odličnem gruzinskem vinu in kulinariki. Prvi postanek bomo naredili za pokušino tradicionalnega gruzinskega kruha in lokalnega sira. Nadaljujemo pot do samostana Bodbe do mesta Sighnaghi, ki s svojim »italijanskim« vzdušjem velja za enega najbolj slikovitih regij, kjer se bodo razprostirali pogledi na dolino Alazani in Kavkaško gorovje. Pot bomo nadaljevali z degustacijo v butični vinski kleti, kjer boste poskusili različne vrste vina in domačega tropinovca Chacha. Sledi kosilo ob belem in rdečem vinu v družinskem muzeju in vinski kleti. Nadaljujemo z degustacijo vina v nekdanjem bunkerju, kjer bomo poizkusili dve različni vrsti vina in tradicionalno sladico churchkhela. Vrnitev v Tbilisi preko prelaza Gombori z ogledom samostana Gremi. Nočitev. 5. dan: TBILISI–HAGHPAT–JEZERO SEVAN– EREVAN Po zajtrku se odpravimo proti Armeniji. Po obmejnih formalnostih naš čaka vožnja čez slikovit kanjon reke Debet, ustavimo se ob samostanskem kompleksu Haghpat, ki je odličnem primerek srednjeveške armen- ske arhitekture ter spada na listo Unescove kulturne dediščine. Kosilo v prelepi restavraciji ob reki, kjer bomo okusili lokalne specialitete pokrajine Lori. Nato se odpeljemo do Dilijanskega narodnega parka, izredno lepe regije jezer, gozdov in mirnih vasi, ki spominjajo na gorenjsko, v Armeniji pa je regija znana pod imenom »mala Švica«. Odrinemo proti jezeru Sevan, se prvo povzpnemo na samostan Sevanavank, kjer je eden lepših pogledov na jezero in njegovo okolico. Gre za največje jezero v Zakavkazju in je drugo najviše ležeče sladkovodno jezero na svetu. Ob jezeru bomo okušali ribje specialitete z žara, armenske mlečne ter mesne izdelke lokalnih kmetov iz regije Gergharkuniq. Vožnja do Erevana in nočitev. (Z,V) 6. dan: EREVAN–KHORVIRAP–GEGHARD–GARNI– EREVAN Po zajtrku se odpravimo proti jugu, v bližino turške meje, v samostan Khor Virap, ki se nahaja sredi Ararat- ske doline. Odpre se čudovit pogled na biblijsko goro Ararat v vzhodni Turčiji. Danes na vzpetini stoji samo- stan iz 17. stoletja, ki ga sestavljata cerkev in kapela, od koder se je mogoče spustiti v ječo Gregorja Razsvetlji- telja in začetnika armenske apostolske cerkve. Ogled vinske kleti. Nato se odpeljemo v regijo Kotayk, kjer obiščemo antični grško–rimski tempelj Garni, zgrajen v 1. stoletju. Obiskali bomo lokalno hišo, kjer nam bodo predstavili tradicionalno pripravo armenskega »lavash« kruha, ki ga pečejo v »tonir« podtalni pečici. Vrhunec dneva bo odlično kosilo, kjer bomo poizkusili nekaj tradicionalnih predjedi, najboljši goveji kebab ter »gata« sladico s čajem ali kavo. Sledi pot proti slikovitem ka- njonu reke Azat, kjer se nahaja v goro vklesan samostan Geghard, spomenik srednjeveške armenske arhitekture, ki spada pod zaščito UNESCA. Po vrnitvi v Erevan naš čaka nekaj prostega časa pred večerjo v tradicionalni armenski restavraciji s folklorno predstavo. Nočitev.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQzMDI5